Kuruluşunun 30’uncu Yılında Türkçe Eğitimi ABD’nin Dünü, Bugünü, Yarını Çalıştayı
03 Aralık 2019 10:08

Üniversitemiz Rektörlüğünün ev sahipliğinde Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen kuruluşunun 30’uncu yılında ‘Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dallarının Dünü Bugünü Yarını Çalıştayı’nın açılışı Mimar Kemaleddin Salonu’nda yapıldı. Açılışa Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Genel Sekreterimiz Prof. Dr. Metin Dağdeviren, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarıkaya, Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi ABD Başkanı Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, öğretim üyeleri, davetli ve öğrenciler katıldı.

Dünyada 230 Milyon İnsan Türkçe Konuşup Yazıyor

Çalıştayın açılışında ilk konuşmayı yapan Prof. Dr. Kalenderoğlu dünyada yaklaşık 230 milyon kişinin Türkçeyi okuyup konuştuğuna değinerek, “Dünya üzerindeki en eski dillerden biri olan Türkçe derin ve köklü bir geçmişe sahiptir. Bu sebeple köklü dilimizi temel ve orta eğitimde çocuklarımıza öğretmek amacıyla kurulan Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı 30 yılını geride bıraktı ve bu süreçte sayısız öğretmen ve bilim insanı yetiştirdi” diye konuştu.

Türkçe 14 Yüzyıllık Geçmişiyle Köklü ve Güçlü Bir Dildir

Dekan Prof. Dr. Mustafa Sarıkaya 14 asırdır yazılı ve sözlü olarak varlığını sürdüren Türkçenin, Türk milletinin tarih sahnesindeki en önemli güçlerinden biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Sarıkaya, Türkçenin gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla 30 yıl önce Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalının kurulduğunu anımsatarak, “Yeni cumhuriyetimizde ilk Türkçe öğretmeni yetiştiren Gazi Üniversitesidir. 2 Temmuz 1928 tarihinde 15 Türkçe öğretmeni okulumuzdan mezun olmuştur. Yani yeni cumhuriyete öğretmen yetiştirme tarihini Gazi Eğitim Fakültesinin tarihiyle birlikte değerlendirebiliriz” ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Sarıkaya, Türkçe Eğitimi ABD’nin 1989 yılında lisansüstü eğitimi, 1992-1993 yılından itibaren de Türkiye’deki üniversiteler içinde ilk kez lisans eğitimi vermeye başladığını hatırlattı.

Rektörümüz Prof. Dr. Uslan: Türkçemize Sahip Çıkalım

Rektörümüz Prof. Dr. Uslan, Türkçenin yanlış kullanımına dikkat çekerek, “Genç arkadaşlarımızın dilimize sahip çıkmak adına bazı hususlara dikkat etmesi gerekiyor. Mesela ‘teşekkürler’ diye bir ifade var. Türkçede ‘teşekkürler’ diye bir kelime yok. İngilizcedeki ‘thanks’in çevirisi olarak dilimize girmiş. Yazarken ‘yapmış olduğu’ diye kullanılan hatalı bir ifade var. Hâlbuki doğrusu ‘yaptığı’ olmalı. ‘Sanırsam, zannedersem’ gibi yine yanlış kullanılan ifadeler bulunuyor.  Doğrusu ‘sanırım, zannederim’ olacak. İngilizceden dilimize çevrilen duş almak (have a shower) diye başka bir örnek var. Duş almak yerine ‘yıkanmak’ desek hem güzel ve zengin Türkçemizi doğru kullanmış oluruz hem de dilimiz daha pak ve temiz olur” şeklinde konuştu.

Merhum şair Abdürrahim Karakoç’un “Mecburiyet sorun mesele sorun / Dedenin dilinden anlamaz torun” dizelerine atıfta bulunarak sözlerini sürdüren Rektörümüz, “Dünümüzle milletçe irtibatımız koptu. Mehmet Akif Ersoy milli şairimiz ama onun 90 yıl önce yazdığı şiirleri okuyup anlayamıyoruz. Bugün ne yazık ki tercüme bir dille konuşuyoruz. Dolayısıyla bugünü elimizde çok tuttuğumuzdan emin değilim yarınımızdan ise sizin bu çalıştaylarınız sayesinde emin olmak istediğimi ifade etmek istiyorum. Ümit ediyorum ki, bu çalıştay sadece Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalının yarını değil Türkçemizin de yarınına ışık tutan verimli sonuçları olan bir etkinlik olur” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Uslan, Üniversitemizde eğitim gören yaklaşık 41 bin öğrencinin yüzde 25’nin Gazi Eğitim Fakültesinde olduğuna değinerek, lisans düzeyinde 6 bin 526, lisansüstü olarak da 3 bin 48 öğrencinin eğitim görmeye devam ettiğini söyledi. Rektörümüz, TÖMER ile birlikte Gazi Üniversitesinin sadece ulusal düzeyde değil uluslararası düzeyde de marka olan bir kurum olduğunu belirterek, “Gazi TÖMER’in bayrağı bugün Afganistan’ın Mezar-ı Şerif ile İran’ın Tebriz kentinde dalgalanıyor. Tebriz’de TÖMER’in hazırladığı kitaplar okutuluyor. Sınavlar TÖMER tarafından yapılıyor, eğitim veren öğretmenler yine TÖMER tarafından eğitiliyor. Afganistan’da TÖMER tarafından Türkçe eğitimi veriliyor. Yakın gelecekte de Özbekistan’da TÖMER bayrağı dalgalanacak” diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Uslan, Gazi Eğitim Fakültesi Türkçe Eğitim Ana Bilim Dalının kurucusu olan Prof. Dr. Abdurrahman Güzel’e hizmetlerinden dolayı bir plaket verdi.

Daha sonra ise Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Yakıcı’nın moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirildi. Panele konuşmacı olarak Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Bağcı, Gazi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemalettin Deniz ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Kurudayıoğlu katıldı.

Çalıştay F Blok Konferans Salonu’ndaki oturumlarla devam etti.