Köklerimizin İzinde-3: Mahtumkulu Firakî
25 Mart 2021 | 09:39

Üniversitemiz Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) tarafından düzenlenen “Köklerimizin İzinde Konferansları”nın üçüncüsünde “Mahtumkulu Firakî”  ele alındı. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, Üniversitemiz Eğitim, Öğretim ve Dış İlişkiler Koordinatörü Prof. Dr. İhsan Kalenderoğlu, TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur ve öğrencilerin katıldığı etkinlikte, Çankaya Kaymakamı Hüdayar Mete Buhara “Mahtumkulu Firakî” hakkında bilgi verdi.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, "Gazi Üniversitesi olarak 2021 yılında “Köklerimizin İzinde” konferanslar dizisini başlattık. Bu üçüncü konferansta da Mahtumkulu Firakî'yi işin ehlinden dinleyeceğiz" dedi.

Türk tarihindeki önemli kişileri tanıtma gayreti içinde olduklarının altını çizen Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle noktaladı: "Mahtumkulu Firakî, kendi yaşadığı bölgedeki sıkıntıları şiirleriyle aktarmış önemli birisidir. Onun şiirlerindeki birçok mısra, zaman içinde atasözüne dönüşmüştür. Başta Kaymakamız Hüdayar Mete Buhara ve TÖMER Müdürümüz Prof. Dr. Nezir Temur olmak üzere, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim."

Çankaya Kaymakamı Hüdayar Mete Buhara ise "Ben sadece Mahtumkulu Firakî ile ilgili hassasiyeti olan, onun şiirlerinden feyz alan birisi olarak buradayım. 23 yıldır farklı illerde devletimize hizmet ediyorum. Şanla, şerefle devletimize hizmet etmek benim için en değerli görevdir" dedi.

Göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldiğini ifade eden Kaymakam Mete Buhara, şunları aktardı: "Babam 1930'ların başında bugünkü Türkmenistan'dan Afganistan'a göç etmiş. Çocukluğumun büyük kısmı Afganistan'da geçti. 1982 yılında da Türkiye'ye geldik. Dışarıda doğup Türkiye'de kaymakam olan ender kişilerden birisiyim. Kendi üzerime düşen birtakım vazifelerim olduğunu düşünüyorum."

Mahtumkulu Firakî'nin babasının da büyük bir şair olduğunu söyleyen Buhara, "Mahtumkulu Firakî, gittiği bütün medreselerde kendisini geliştirmiş ve zamanın bütün dillerine hakim olmuştur.  Nasıl ki Yunus Emre Anadolu'yu karış karış gezdiyse, Mahtumkulu Firakî de Türkmenistan'ı ve Afganistan'ı karış karış geziyor ve heybesine oradaki tecrübelerini de katıyor ve gördüklerini şiirlerine yansıtıyor" diye konuştu.

Çankaya Kaymakamı Hüdayar Mete Buhara, konuşmasını şöyle tamamladı: "Mahtumkulu aslında bir nasihatçidir. Doğruluk, iyilik ve mertlik gibi toplumu ayakta tutan unsurlara göndermede bulunuyor. Mahtumkulu'nun Dikmen Vadisi’nde bir heykeli yapıldı ve Türkmenistan Büyükelçiliğinin koordinasyonunda her yıl anma töreni düzenleniyor. Bizler, Mahtumkulu'nun şiirlerini anlam bütünlüğünü ve ahengini bozmadan elimizden geldiğince Türkçeleştirmeliyiz."

Çankaya Kaymakamı Hüdayar Mete Buhara'nın konuşmasının ardından konferans, soru-cevap kısmıyla devam etti. Program sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, katılımlarından dolayı Kaymakam Hüdayar Mete Buhara’ya teşekkür belgesi takdim etti.

background image