Kıbrıs Türkleri Varlık Mücadelesinin Sanattaki İzleri
03 Ocak 2020 09:53

Üniversitemizin, Yakın Doğu Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği ‘Kıbrıs Türkleri Varlık Mücadelesinin Sanattaki İzleri’ konulu karma sergi Kıbrıs’ta yapıldı. Proje kapsamında oluşturulan eserlerin ‘21-25 Aralık Milli Mücadele ve Şehitler Haftası’ nedeniyle Kıbrıs Türk Milli Tarih Müzesine armağanı törenle gerçekleştirildi.

Lefkoşa’daki açılış törenine KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Özay Günsel Çocuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Meriçli, Kıbrıs Türk Milli Tarih Müzesi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Efdal Özkul, Üniversitemiz Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, dekanlar, sanatçılar, şehit yakınları, davetli ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan program, ‘Gazi’nin Kıbrıslı Kahramanları’ adlı belgesel filmin gösterimi ile devam etti.  Açılışta ilk sözü alan Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ümit Hassan, Gazi Üniversitesi ile Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu birlikteliğinin önemine vurgu yaptı.

Hassan, “Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan ve aramızda bulunan Prof. Dr. Yaşar Aydemir yönetiminde projenin gerçekleşmesinde büyük emeği olan Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru ve dekanımız Prof. Dr. Ali Efdal Özkul hocalarımız, günün asıl sahibi sanatçılarımıza fırsat vererek yarına iz bırakmışlardır” ifadesini kullandı.

Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir ise Türk milletinin dimdik ayakta olduğunun altının çizerek, vatan uğruna büyük fedakarlıklar yapıldığını kaydetti. Aydemir şöyle konuştu: “Vatan tutmak bedel ister. Bugün Kıbrıs’ta Yakın Doğu Üniversitesi’nin bu güzel salonunda bir toplantı gerçekleştiriyorsak, biz bunları bir hilâl uğruna gözünü kırpmadan şehadete eren insanlara borçluyuz.

Gazi Üniversitesi mezunu bazı Kıbrıslı Türklerin Kıbrıs’ta vatanları uğruna şehit düştüğünü anımsatarak, “Kıbrıs Türklerinin Varlık Mücadelesini her hatırladığımızda bir yanımız şükür ve gurur, bir yanımız ise ebediyete uğurladığımız kardeşlerimiz ve onların emanetleri adına gurur ve minnet duymaktadır” dedi.

Aydemir, konuşmasını şöyle noktaladı: “Varoluş mücadelesinde nice badireler atlatan ve birçok zorluğa göğüs geren Kıbrıs Türkü dirayeti ile gurur kaynağıdır. Kıbrıs Türk halkı dünyada onurlu bir halk olarak var olabilmek adına huzuru, güvenliği ve esenliği için mücadeleye devam etmektedir, edecektir de. Bu mücadeleyi anlatabilmek ve kamuoyuna duyurabilmek için sanatçılarımız Kıbrıs Türk Milli tarihini oluşturan olaylar ve kahramanları ile ilgili bilgi ve belgeler ışığında duygularını sanat eserlerini dönüştürdüler. Bu eserler o dönemde bu gururlu mücadele için hakka yürüyenlerin anıtı niteliğindedir. Bizler böylesi bir projeye destek vererek bağımsız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine kavuşmanın bedelini şehitleri ile gazileri ile ödeyen Kıbrıs Türklerinin yaşadığı tarihi olayları sanatın diliyle anlatmaktan büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Bu projenin yaşanan karanlık olayların unutulmaması ve gelecek nesillerin farkındalığının artırılmasında büyük rol oynayacağına inanıyoruz.”

Açılışta söz alan, Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Gazi Üniversitesinin mezunları arasında çok sayıda Kıbrıs Türklerinin de bulunduğundan, yine mezunları arasında vatanın bölünmezliği Türk milletinin birliği ve varlığı uğruna can vermiş Kıbrıslı şehitlerin varlığından bahsetti.

Prof. Dr. Kuru sözlerini şöyle sürdürdü: “Şehitlerimize duyduğumuz bu saygı, sevgi ve bağlılık bizi Kıbrıs Türk Milli Tarih müzesi oluşturma çalışmaları içerisinde bulunan Yakın Doğu Üniversitesi ile ortak bir projede bir araya getirdi. Yıllardır sanat eğitimcisi yetiştiren bir kurum olarak bizim de bu konuda sorumluluklarımız vardı. Tüm sanatçı arkadaşlarımız eserlerinde bağımsız bir devlete, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne, kavuşmanın bedelini şehitleri, gazileri, kayıpları ve kahramanları ile ödeyen Kıbrıs Türklerinin yaşadığı tarihi olayları sanatın diliyle ifade ettiler.”

Konuşmaların ardından sergiye katılan sanatçılara teşekkür plaketi verildi.