Gazi Üniversitesi Vizyon Konferansları Başladı
11 Şubat 2021 | 21:42

Üniversitemiz tarafından düzenlenen vizyon konferanslarının ilki ''Savunma Sanayii ve Geleceğimiz Perspektifinde Gazi''konu başlığıyla çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın ev sahipliğinde gerçekleşen konferansa konuşmacı olarak Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi katıldı.

Çevrim içi konferansa Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bekir Buluç, Prof. Dr. Fazlı Polat, Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Rektör danışmanı Prof. Alper Ceylan, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferans öncesi kısa bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi mezunu olan Dr. Celal Sami Tüfekçi’nin, Türk savunma sanayii için önemli bir isim olduğunu belirterek, “İlkini düzenlediğimiz konferansa hem davetlerimizi kabul ettiği için hem de Üniversitemize verdiği desteklerden dolayı kendisine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Gazi Üniversitesinin kendisi için önemli bir anlamı olduğunu belirterek sözlerine başlayan Dr. Celal Sami Tüfekçi, vizyon konferanslarının Gazi Üniversitesi adına verimli geçmesi dileğinde bulundu. Tüfekçi, Türkiye’nin ''Tam Bağımsız Sanayii için'' parolasıyla hareket ettiğine vurgu yaparak, bunun için  savunma sanayii faaliyetleri, proje yönetimi, teknoloji yönetimi, sanayi yönetim kalite test sertifikasyonu, lojistik destek, ihracat destek, teşvik krediler, nitelikli insan kaynağı yetiştirme için çalıştıklarını ifade etti. Türkiye’nin küresel güç olma yolunda büyük hedefleri olduğuna vurgu yapan Tüfekçi, “Bunun için yüksek kabiliyetle savunma sanayii altyapısı oluşturmak, dünya markası silah ve mühimmatlar üretmek, teknolojiye hâkim, lider ve yol gösterici bir Türkiye’ye ulaşmak bizim ana hedeflerimizdir” diye konuştu.

Tüfekçi, Defense News ilk yüz sıralamasında 7 Türk şirketinin yer aldığına vurgu yaparak, ASELSAN’ın 2,2 milyar (48’inci), TUSAŞ’ın 1,9 milyar (53’üncü), ROKETSAN’ın 515 milyon (91’inci), STM’nin 374 milyon (98’inci) ve HAVELSAN’ın ise 295 milyon dolar ile 99’uncu sırada olduğunu anlattı. Tüfekçi, Türkiye’nin 2019 yılında savunma için 20,4 milyar dolar harcadığını dünya çapında ise toplam 1,9 trilyon doların savunma için harcandığını söyledi. Tüfekçi, Türkiye’nin 2002 yılında savunma ve havacılık ihracatının 248 milyon dolar olduğunu, bugün ise bu rakamın 3 milyar dolar sınırını aştığına işaret etti. Aynı şekilde savunma sanayii AR-GE harcamalarının 2002’de 49 milyon dolarken, bugün 1 milyar 672 milyon dolara yükseldiğini ve savunma sanayiinde istihdamda ciddi bir artış yaşandığına dikkat çekti.

Başkanlık olarak gerçekleştirdikleri projelerden de bahseden Tüfekçi, Hisar Füze Savunma Ailesinin deneme atışları sonrasında yüksek randıman verdiğini ve yakın gelecekte TSK’nin envanterine dâhil olacağını söyledi. Tüfekçi ayrıca, Altay Tankı Projesi, milli gemi MİLGEM, Bayraktar SİHA, İHA, Hürkuş, Gökbey, Atmaca Füze, Akıncı ve TF-X beşinci nesil savaş jeti projelerinden bahsetti.

Gazi Üniversitesinin ortak olduğu Tekno-HAB projesinden bahseden Tüfekçi, “Gazi Üniversitesi projenin %10’una ortak. Başka üniversiteler de bu projenin peşindeydi ancak Gazi Üniversitesi, EKTAM adını verdiğimiz Eklemeli Teknolojiler Araştırma Merkezini kurdu. Biz bu merkezi Tekno-HAB’ın içine aldık. EKTAM geleceğin teknolojileri arasında gösterilen üç boyutlu yazıcı uygulamalarını gerçekleştiriyor. Ayrıca bunu yerli üretim yazıcılarla yapma hedefiyle yola çıkmış bir merkez. Bu sebeple bir üniversite araştırma merkezini sanayi merkezine getirme kararı aldık” diye konuştu.

Dr. Celal Sami Tüfekçi’nin sunumunun ardından konferansta soru-cevap kısmına geçildi.

Haberin ingilizce metni için tıklayınız.

background image