Gazi Üniversitesi Hastanesi, Korona Virüs Salgını Nedeniyle Azalan Kan Stoklarını Artırmak ve Plazma Naklinde Kullanabilmek Amacıyla Kan Bağışı Kampanyası Başlattı
23 Nisan 2020 10:07

Türk Kızılayı tarafından başlatılan kan bağışı kampanyasına Gazi Üniversitesi Hastanesinden destek geldi. Korona virüs salgını nedeniyle azalan kan stoklarını artırmak ve plazma naklinde kullanabilmek amacıyla kan bağışı kampanyası başlatıldı. Kampanyanın ilk bağışçıları ise Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi ve Hastane Başhekimi Prof.Dr. Ahmet Demircan ve Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Hasan Bostancı oldu. Kampanyaya ilişkin açıklamalarda bulunan Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ahmet Demircan, “Çin'de başlayan covid salgınından sonra Türkiye büyük bir hazırlığa girdi. Özellikle Türkiye'de ilk vakanın görülmesinden itibaren bütün hastaneler pandemilere yönlenmiş oldu çoğunluklu olarak. Normal hastalarımızın da bir kısmı devam etmekte. Bunlar kanser hastaları, trafik kazaları ve kanı düşük olan hastalar gibi. Fakat covid salgını nedeniyle insanlarımız hastanelere çok başvurmak istemediler ve yaklaşan Ramazan ayını da göz önüne alınca kan stoklarımızda belirli bir düşme oldu. Şu an ihtiyacı olan hastalara kan bulmakta zorlanıyoruz. Biz de bunun önüne geçmek için, covid ile mücadelemiz sonlandığında normalleşmeye geçtiğimiz zaman da stoklarımızın yerinde olması için böyle bir kampanyaya başlamayı ve bütün Türkiye için böyle bir tedarikte bulunmayı kendimize şiar edindik” dedi.Kan bağışında bulunabilecek kişiler hakkında açıklama yapan Gazi Üniversitesi Hastanesi Kan Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Şeniz Göral ise, “18-60 yaş arası sağlıklı bireyler kan bağışında bulunabilirler. Bilinen aksine birçok kronik hastalık ve birçok düzenli kullanılan ilaç kan bağışı için engel teşkil etmiyor. Kendini iyi hisseden, enfeksiyon bulgusu olmayan 18 ile 60 yaş arası tüm bireyler kan bağışında bulunabilirler. Ramazan sürecinde de eğer oruç tutuyorlarsa akşam iftardan sonra ya da gece sahur yaptılarsa sabah erken saatlerde gelip kan bağışında bulunabilirler” diye konuştu.

Haberin videosunu izlemek için tıklayınız.