Gazi Üniversitesi, 19 Mayıs 1919'un 100. Yıldönümünde 'Küresel Toplum ve Hakimiyet-i Milliye' Paneli Düzenledi
20 Mayıs 2019 15:02

Gazi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM),  Milli Mücadele’nin başladığı 19 Mayıs 1919’un 100. yılı vesilesiyle '' Küresel Toplum ve Hakimiyet-i Milliye'' konulu panel düzenledi.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan ve Prof. Dr. Mim Kemal ÖKE’nin teşrifleriyle Mimar Kemaleddin Salonu’nda gerçekleştirilen panele öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan panelde yaptığı konuşmada, 2019 yılının Cumhuriyetimizin kuruluşuna giden yolda Millî Mücadele’nin başlangıcı sayılan Gazi Mustafa Kemal’in 19 Mayıs 1919'da Samsun’a çıkışının 100'üncü yıldönümü olması dolayısıyla bir kat daha anlamlı bir yıl olduğuna dikkat çekti.

İbn-i Haldun’un Mukaddime’sinde geçen "Coğrafya kaderdir" cümlesinin bugün dahi haklı ve yüksek bir kabul gördüğünü belirten Rektörümüz, “İşte bu noktadan baktığımızda Türk Milleti olarak bizler, kaderimiz gereği, asırlardır geniş bir coğrafyanın fatihi ve mihmandarı olarak bugünlere geldik. Cumhurbaşkanlığı Forsumuzda yer alan yıldızlar da bu hakikati en güzel biçimde anlatan semboldür” dedi.

Rektörümüz Uslan, millî bilincimizi ortaya koyduğumuz bütün özel günlerimizin kutlamaların yanı sıra, bir de muhasebe günleri olması gerektiğini belirterek kendimize gençlerimizin, bu hakikatleri ne ölçüde kavramış oldukları gibi sorular sormamız gerektiğini, bu soruların cevabını verdikten sonra, ”tam” olanı geliştirip, ”eksik” olanı gidermek, millî beka noktasındaki endişelerimizi büyük ölçüde bertaraf edecektir dedi.

Rektörümüz sözlerini şöyle sürdürdü:  “Emin olunuz, millî ve manevi bilinçle yetiştirdiğimiz ve topluma kazandırdığımız her gencimizin, istiklalimizi korumak ve İstikbalimize kavuşmak adına verdiği emek, ecdadına yakışır şekilde olacaktır. Zira bizler, kökleri yakın geçmişe dayanan bir millet değil, koca bir medeniyetin günümüz mümessilleriyiz. Bu bilinci nefislerimize layıkıyla kuşanmak ve nesillerimize layıkıyla anlatmak varlığımızı daha anlamlı kılacaktır.”

Prof. Dr. Mim Kemal Öke ise konuşmasına, küresel toplumlardan, küreselleşmenin etkilerinden ve moderniteden bahsederek başladı.

Hâkimiyet-i Milliye’nin bizim milliyetçilik prensibimiz olduğuna dikkat çeken Öke,  Mustafa Kemal ve o dönem milli mücadeleyi başlatan öncü ekibin neden Hâkimiyet-i Milliye ilkesini bayraklaştırmış olduklarını,  Osmanlının sancılı geçen son dönemlerinde, milliyetçilerin olmak zorundadır dediği Hâkimiyet-i Milliye’nin dışa yönelik boyutunun istiklal, İçe yönelik boyutunun ise hürriyet ve özgürlük olduğunu söyledi.

19 Mayıslar bir şekilde kutlanmalıdır diyen Prof. Dr. Öke şöyle konuştu; “Bu Türkün hiçbir zaman özgürlüğünü satmayacağını, bu Türkün bu topraklar üzerinde ruhunu hiçbir zaman vermeyeceğini, teslim olurken bile ondan sonrasını düşüneceğini ve ona göre davranacağını devlet olarak da, halk olarak da, millet olarak de ispatlamışızdır. Milli mücadele küçültülemez. Milli mücadele için bu millet seferber olmuştur. Bu millet hocasıyla, aydınıyla, askeriyle siviliyle, çoluğuyla çocuğuyla, kadınıyla önce vatan demeyi bilmiştir”

“Dünyanın Türkiye’yi ve Türklüğü kaybetmesi dünyanın da sonu olacaktır. Küresel toplumu dönüştürme misyonumuz vardır, bu bizim kızıl elmamızdır” ifadesine yer veren Öke, bu ülke için hayatını kaybetmiş olan Oğuz Han’dan başlayarak, Gazi Mustafa Kemal’i, 15 Temmuz şehitlerini ve tüm şehitlerimizi rahmetle anarak konuşmasını bitirdi.

ATAUM Müdürü Prof. Dr. Selma Yel yaptığı açılış konuşmasında, 19 Mayıs 1919’un önemini anlatırken bu coğrafyada devlet olmanın zorluklarına değinerek, 1071’den sonra bu topraklardaki üçüncü büyük devlet olarak varlığımızı sürdürmek için yeni stratejiler ve hedeflerin amaçlarını bilmemiz, yöntemlerini çözmemiz lazım dedi.

Panelin sonunda Rektörümüz, Prof. Dr. Mim Kemal Öke’ye günün anısına hediye takdim etti.