Gazi’de Savunma ve Sanayi Toplantısı Düzenlendi - Gazi Üniversitesi
Gazi’de Savunma ve Sanayi Toplantısı Düzenlendi
16 Mart 2018 15:13

Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği bünyesinde faaliyet gösteren Otomotiv Bilim ve Teknoloji Topluluğunun, Jandarma Özel Asayiş Komutanlığının desteği ile düzenlediği Savunma Sanayi Toplantısı 14 Mart 2018’de Mimar Kemaleddin Salonunda gerçekleştirildi.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan’ın ev sahipliği yaptığı toplantıya Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi, Jandarma Genel Komutanlığından Yarbay İrfan Tüten, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adnan Sözen, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Sözlerine Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü mezunu olduğunu belirterek başlayan Tüfekçi, üniversitelerin ihtiyaç duyulan insan kaynağını yetiştirmek için var olduğunu söyledi. Celal Sami Tüfekçi, Türkiye’nin son yıllarda geliştirdiği savunma sanayi projelerinin ciddi düzeye ulaştığına vurgu yaptı. Bu gelişmeyi sürdürebilmek adına yetişmiş insan kaynağına ihtiyaç duyduklarına dikkat çeken Tüfekçi, bu nedenle Savunma Sanayi Akademisini hayata geçirdiklerini dile getirdi. Projede üniversitelerin de desteğine ihtiyaç duyduklarını ifade eden Tüfekçi, gelecek 5 yıl içinde 3 binin üzerinde mühendise ihtiyaç olacağına vurgu yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Zeytin Dalı Harekatı’nın başarısında yerli savunma sanayisinin büyük katkısı olduğunu söyledi. Uslan, savunma sanayinin bu noktaya ulaşmasında emeği geçen sektör ve bilim insanlarını yürekten kutladı.

Üniversitemizde 3 boyutlu yazıcılarla ilgili eklemeli imalat merkezini Kalkınma Bakanlığı’nın desteklediğini belirten Uslan, bu projeye savunma sanayindeki tüm kuruluşların destek verdiğini dile getirdi.

ASELSAN ile imzalanan ASELSAN AKADEMİ “Lisansüstü Eğitim Protokolü”ne de değinen Prof. Dr. İbrahim Uslan, bu protokol ile ülkemizde bir ilkin gerçekleştirildiğini vurguladı. Bu protokol kapsamında savunma sanayisinde kritik teknolojilerin millileştirilmesi ve bu konularda çalışma yapılmasının hedeflendiğini söyleyen Uslan, üniversitemizin sahip olduğu bilimsel birikimle bu akademi kapsamında savunma sanayimizin gelişimine önemli katkılar sunacağını anlattı.

Üniversitemizin TAI ile imzaladığı protokolü de anımsatan Uslan, Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinde okuyan 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerinin haftada en az bir günü TAI’de geçireceklerini söyledi. Uslan aynı şekilde TUSAŞ Kazan MYO’da da Uçak Teknolojisi programında öğrenim gören öğrencilerin haftada en az bir gün TAI’de staj görmeye devam ettiğini belirtti. Uslan son olarak Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ile bir protokol imzaladıklarını buna göre lisans, lisansüstü eğitimler ile düzey insan kaynağı altyapısına destek vereceklerini dile getirdi.

Uslan yakın gelecekte TUSAŞ TAI Uçak Fabrikası’nın yanında yeni bir teknoparkın kurulacağı müjdesini verdi. Prof. Dr. İbrahim Uslan, bu teknoparkın yüzde 60’ının Savunma Sanayi Müsteşarlığının, yüzde 30’unun TAI’nin, yüzde 10’unun ise Gazi Üniversitesinin olacağını söyledi.

Protokol konuşmalarının ardından SAP Teknoloji Geliştirme Lideri Serhan Yılmaz’ın moderatörlüğünde Türk Savunma Sanayi konulu bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak MKE İş Geliştirme Müdürü Şule Gökçen Sarıkaya, ASELSAN Teknoloji Transfer Müdürü Serdar Bayar, Katmerciler Pazarlama Segment Yöneticisi Yusuf Öztoprak, ROKETSAN Pazar Geliştirme ve Tanıtım Direktörü Hüdai Özdamar, HAVELSAN Ar-Ge ve Teknoloji Direktörü Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin, TUSAŞ Uzay Sistemleri Program Müdürü Erol Oğuz katıldılar.