Gazi’nin Kıbrıslı Kahramanlarına Armağan, Kıbrıs Türklerinin Varlık Mücadelesi Karma Sergisi
26 Aralık 2020 | 11:29

 

Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalının düzenlediği “Gazi’nin Kıbrıslı Kahramanlarına Armağan, Kıbrıs Türklerinin Varlık Mücadelesi Karma Sergisi” açılışı çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Etkinlikte Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, KKTC Ankara Büyükelçiliği Eğitim ve Kültür Ataşesi Rauf Ataöv, Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Selvi, Gazi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü, Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru açılış konuşmalarını yaptılar.

Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın oğlu ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, 1963 yılının Aralık ayında Kıbrıslı Türklere karşı başlatılan silahlı soykırımda şehit düşen ve tarihe ‘Kanlı Noel’ olarak geçen elim olayda Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın katledilen eşi ve üç oğluyla ilgili bir konuşma yaptı.

Açılışa Milliyetçi Hareket Partisi Kültür Sanat Başdanışmanı Merve Menekşe, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Bekir Buluç, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

 

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız asırlık geçmişiyle köklü bir kurum olan Gazi Üniversitesi’nin sadece verdiği eğitimle değil, Türk dünyasının meselelerine gösterdiği hassasiyetle de anılan bir üniversite olduğuna vurgu yaparak, Kıbrıs Türklerinin varlık mücadelesinin ve Kıbrıs sorununun, Gazi Üniversitesi’nin önem verdiği konulardan biri olduğuna değindi. Prof. Dr. Yıldız, Gazi Eğitim’in kurulduğu günden bu yana sayısız Kıbrıslı Türkü öğretmen olarak yetiştirdiğini anımsatarak, “Geçtiğimiz Kasım, KKTC’nin 37’nci kuruluş yıl dönümünü kutladık. KKTC’nin bağımsızlığı için şehit düşmüş Hüseyin Ruso, Mehmet Mustafa, Hüseyin Salih Bora, Turgut Sıtkı ve Kemal Özalper; Gazi Eğitim’de yetişmiş şehitlerimizdir” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, Kıbrıs’ta Türk varlığı için yapılan ve 89 eserle ülkemizde ilk kez sergilenecek serginin çevrim içi olarak ziyaret edilebileceğini söyleyerek, bu sergide emeği geçenlere teşekkür etti ve kendilerini kutladı.

 

Rauf Ataöv, bugünün Kıbrıs Türk tarihine ‘Kanlı Noel’ olarak geçen o korkunç gecenin 57’nci yıl dönümü olduğunu anımsatarak, böyle bir etkinliği gerçekleştirdikleri için KKTC adına, başta Gazi Üniversitesi ve Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız olmak üzere, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Ataöv, 1963 yılı Aralık ayında yaşananların genç kuşağa aktarılmasının çok önemli olduğuna vurgu yaparak, Kıbrıs Türk halkanın yaşam ve özgürlük haklarına yapılan saldırılara “Dur!” demek için canlarını feda edenleri rahmetle andıklarını ifade etti. Rauf Ataöv, Kıbrıs Adası’nı Yunanistan’a bağlamak adına Yunan ve Rumlar tarafından yapılan Kanlı Noel katliamında, 364 Kıbrıs Türkü’nün şehit düştüğünü; on binlercesinin de göçe zorlandığını ve Türklere ait yerleşim yerlerinin zorla boşaltıldığını dile getirdi.

Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Selvi, Gazi Eğitim Fakültesi’nin kurulduğu günden bu yana sayısız eğitimci yetiştirdiğine, bu öğretmenlerin bazılarının vatan topraklarında hizmet ederken şehit düştüğüne ve aralarında Kıbrıslı öğretmenlerin de bulunduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Selvi, geçen yıl Kıbrıs Türk Milli Tarih Müzesine sergiden armağan edilen 89 eserin, ilk kez Türkiye’de sergileneceğini anımsatarak bu serginin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.

Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, Kıbrıs Türklerinin yakın tarihine ışık tutmak ve dünya kamuoyuna duyurmak adına Gazi Üniversitesi ve Yakın Doğu Üniversitesi’nin iş birliğinde, Yakın Doğu Üniversitesi Kıbrıs Türk Millî Tarih Müzesine 89 eseri armağan ettiklerini belirtti. Alev Çakmakoğlu Kuru, “Ancak bu eserler ülkemizde sergilenmemişti. Bugün düzenleyeceğimiz açılışla bu eserler sergilenecek. Bugün böylesi önemli bir milli konuya önem gösterdikleri ve eserleriyle destek verdikleri için sanatçılarımıza şükranlarımı sunuyorum. Ayrıca alanımızda ve millî konularda bize destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a da teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.

Açılışta son sözü alan Dekan Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan duygusal bir konuşma yaparak, 21-23 Aralık 1963 tarihinde Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın Rumlar tarafından acımasızca katledilen ve şehit düşen eşi ve üç çocuğunun hikâyesini anlattı. Prof. Dr. İlhan, Gazi Üniversitesi’nin millî meselelere olan hassasiyetini 32 yıllık bir Gazili olarak çok iyi bildiğini dile getirerek, “Bugün burada sizlerle birlikte olmaktan duyduğumun onuru kelimelere dökmem pek mümkün değil. Bu kurumun bir üyesi olmaktan kıvanç duyuyorum. Üniversitemizin millî meseleler ile Türk dünyasına yaklaşımını benim için her zaman bir onur kaynağı olmuştur. Biz de Rektörümüzün verdiği destekle Türk dünyasının sorunlarını çözmek adına akademisyen olarak bilimsel ve sosyal alanlarda mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

Prof. İlhan, merhum babası Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi ve üç oğlunun şehit düşmesi olayını hazırladığı bir sunumla anlatırken duygusal anlar yaşadı. 1963 yılı Aralık ayında Rumların planlı olarak başlattığı silahlı saldırılar sırasında babasının görevde olduğunu ve olayı birkaç gün sonra öğrendiğini söyledi. Kıbrıs’ta babasının ikamet ettiği evin Birleşmiş Milletler Karargâhına 500 metre mesafede güvenli bir yerde olmasına karşın bu katliamın yaşandığını anımsatan Prof. Dr. İlhan, “Babam görevde olduğu için olaydan haberi olmuyor. İkamet ettikleri eve süt götüren çobana evdekileri soruyor ama yanıt alamıyor. Olaydan önce rüyasında eşi ve çocuklarının Kıbrıs’tan Toroslar’a yükseldiğini görmüş. Olaydan birkaç gün sonra kendisi elçiliğe çağrılıyor. Ancak önce eve gitmek istemiş hatta evin önüne kadar gelmiş ancak önce elçiliğe gideceksin diye emir alınca eve girmeden elçiliğe gitmiş. Büyükelçimiz haberi kendisine iletiyor. Babamın söylediği tek söz ‘Vatan sağ olsun’ oluyor” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından çevrim içi olarak karma serginin açılışı gerçekleştirildi.

 

 

 

 

 

 

background image