Gagavuzya Cumhurbaşkanı Üniversitemizde - Gazi Üniversitesi
Gagavuzya Cumhurbaşkanı Üniversitemizde
24 Aralık 2018 15:14

Türk dünyası ve akraba toplulukları kültür coğrafyasında mühendislik, mimarlık ve şehircilik ekseninde faaliyet gösteren uluslararası sivil toplum kuruluşu olan Türk Dünyası Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TDMMB) 18. yılında 13. Olağan Genel Kurulunu 21 Aralık 2018 tarihinde Üniversitemizin Kültür Merkezinde gerçekleştirdi. Toplantıda 2018 Avrasya Proje Festivalleri Özel Ödülleri Proje Sahiplerine de ödülleri takdim edildi.

TBMM Başkanı ve TDMMB Onur Kurulu Başkanı Binali Yıldırım'ın himayeleriyle gerçekleşen genel kurulun divan başkanlığını ev sahibi olarak Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan yaptı.

Genel kurulun katılımcıları arasında Özerk Gagavuzya Cumhurbaşkanı İrina Vlah Hanımefendi, TDMMB Genel Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Bağdat Amreyev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov, Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Funda Ocak, Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çolaklı, TDMMB üyeleri ve çok sayıda davetli yer aldı.

TDMMB Genel Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş konuşmasında "Gerek seçilmiş kurullarımızın gerekse camiamızın, umut edilen başarı hedeflerini yakalamak üzere, "daha güçlü Türkiye ve Türk-İslam dünyası" için birliğimizin misyonu ve vizyonu doğrultusunda, hep birlikte tüm azim ve kararlılığımızla çalışarak kalıcı hizmetler üreteceğine inancımız tamdır" dedi. Demirtaş’ın konuşmasının ardından TDMMB tarafından kendisine çalışmaları nedeniyle hizmet madalyası verildi.

Kazakistan Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuli ise Mühendisler Birliği Teşkilatını uluslararası faaliyetlerindeki başarılarından dolayı tebrik etti ve işbirliğinin daha da önemli boyutlara taşınması gerektiğinin önemine vurgu yaptı.

TDMMB Genel Başkanı ve Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Genel Kurula hitap eden Özerk Gagavuzya Cumhurbaşkanı İrina Vlah’a, Cumhurbaşkanımız adına Abbas Ketizmen'in imzalı bir tablosunu hediye etti. Türk Konseyi Başkanı Büyükelçi Bağdat Amreyev’e ve Türksoy Genel Sekreteri Prof. Dr. Duysen Kaseinov’a tablo hediye etti. Düsen Kaseinov da yaptığı protokol konuşmasının ardından Mücahit Demirtaş’a Türksoy 25. Yıl Üstün Hizmet Nişanı takdim etti.

Avrasya Proje Festivalleri Özel Ödülleri İçin Tören Yapıldı

TDMMB, TÜRKSOY, Kazakistan Mimarlık ve Mühendislik Baş Akademisi (KAZGASA) müşterek organizasyonunda, Türk dünyası ve akraba toplulukları kültür coğrafyasında faaliyet gösteren resmi kuruluşlarla işbirliği protokolleri çerçevesinde on yıldır düzenli olarak yapılan, ‘Avrasya İnşaa Mimarlık ve Tasarım Projeleri Festivalleri’nde dereceye giren projelerin ödülleri verildi.

İstanbul Yeni Havalimanı - Avrasya Mimarlık Özel Ödülü’ne, 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü-Avrasya Mühendislik Özel Ödülü’ne, Ilısu Barajı ve Kültürel Mirasın Taşınması- Kültürel Mirasa Saygı Özel Ödülü’ne, Bolu Bizim Şehir Projesi-Çevre ve Şehircilik Özel Ödülü’ne, Sincan Tapu ve Kadastro BMDP Binası - Enerji Verimliliği Özel Ödülü’ne, Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi-Avrupa Peyzaj Özel Ödülü’ne, Gazi Gündüzalp Külliyesi ve Hırkatepe Müze Kent Projesi-TÜRKSOY Özel Ödülü’ne, Trabzon Şehir Müzesi-TÜRKSOY Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Daha önce ödül takdimi yapılan Trabzon şehir Müzesi, Keçiören Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi ve Gazi Gündüzalp Külliyesi projesi dışındaki projelerin ödül takdimi ise Türk Konseyi Genel Sekreteri Büyükelçi Bağdat Amreyev tarafından proje sahiplerine takdim edildi.

Protokol İmzalandı

Dokuzuncusu Çin’in başkenti Pekin’de yapılacak olan Avrupa Proje Festivallerinin müşterek organizasyonu için düzenlenen işbirliği protokolü Avrasya İpekyolu Üniversiteleri Birliği, Türk Keneşi Türk Üniversiteler Birliği Dönem Başkanı Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, TDMMB Genel Sekreteri Dr. İlyas Demir ve TÜRKSOY Genel Sekreteri Prof. Dr. Düsen Kaseinov tarafından imzalandı.

Genel Kurulun kapanışında söz alan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan ise Gazi Üniversitesi ile ilgili bilgiler verdi. Uslan, ASELSAN Akademi Lisanüstü programı ile 4’üncü nesil ilk üniversite olma yolunda önemli bir çalışma yürütüldüğünü ve bu projede İTÜ, ODTÜ ve Gebze Teknik Üniversitesinin de yer aldığını söyledi. TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin hemen yanında 200 dönümlük bir alanın teknopark bölgesi ilan edildiğini belirten Prof. Dr. Uslan, TeknoHAB adıyla kurulan bu yeni teknoparkın dört kurucu ortağından birinin Gazi Üniversitesi olduğunu anlattı. ODTÜ ve Ankara Üniversitesi ile birlikte nörobilim konusunda bir altyapı projesi sunduklarını dile getiren Prof. Dr. İbrahim Uslan, TUSAŞ’la da bir protokol imzaladıklarını belirterek, üç üniversitenin akademisyenlerinin nörobilim ve nöroteknoloji konularında TUSAŞ’ta çalışmalara başladığını ifade etti.