Üniversitemiz, UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı) tarafından 2016 yılının Fuad Köprülü ve Ahmet Yesevi yılı olarak ilan edilmesi sebebiyle düzenlenen bir panele ev sahipliği yaptı.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu, Ahmed Yesevi Üniversitesi, Gazi Üniversitesi Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi ve Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ile düzenlenen panelde bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan, Hoca Ahmed Yesevi’nin Anadolu coğrafyasının İslamlaşmasında ve Türk kültürünün Avrupa’ya yayılmasında büyük rol oynamış bir eren ve mutasavvıf olduğunu ifade etti.

Rektörümüz, Ordinaryüs Profesör Fuad Köprülü’nün de yaptığı çalışmalar ve eserleriyle Türk Edebiyat Tarihi ve Türkoloji’de çok emeği olan büyük bir şahsiyet olduğunu da vurguladı.

Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan

Mimar Kemaleddin Salonu’ndaki panelde Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Pakize Aytaç ise Köprülü’nün 400’ün üzerinde çok önemli esere imza attığını hatırlattı.

Köprülü’nün vefatının 50,  Yesevi’nin ise vefatının 850. yılı olduğunu anımsatan Aytaç, Yesevi’nin de Allah’a inanma, ihlas, insan sevgisi, eşitlik, emeğin kutsallığı, ilim ve hoşgörü ilkelerini benimseyerek, islamiyeti Türk kültürüyle kaynaştıran değerli bir eren olduğunu vurguladı.

Panelin ilk oturumuna Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, Prof. Dr. Abdurrahman Güzel, Prof. Dr. Nazım Hikmet Polat ve Fuad Köprülü’nün torunu İsmail Faiz Köprülü konuşmacı olarak katıldılar. İkinci oturumda tarihte bilinen ilk büyük Türk mutasavvıfı olan Hoca Ahmed Yesevi’nin hayatı konuşuldu.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı ve Üniversitemiz öğretim üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz, geçen yıl 195 ülkenin oyuyla 2016’nın Fuad Köprülü ve Hoca Ahmed Yesevi’yi anma yılı olarak kabul edildiğini anımsattı. Oğuz, Köprülü’nün, ‘Türk Edebiyatındaki ilk Mutasavvıflar’ adlı kitabıyla Yesevi’yi Türk edebiyatına kazandırdığını ve iki büyük şahsiyetin Türk kültürüne önemli miraslar bıraktığını söyledi.

Panelin ikinci oturumuna Prof. Dr. Nesib Göyüşov, Prof. Dr. Dosay Kenjetay ve Dr. Bakit Mırzaraimov konuşmacı olarak katıldılar.

13.12.2016 / Basın ve Halkla İlişkiler