Can Kurtarmak İçin Yarıştılar
13 Mayıs 2019 16:32

Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun 5’incisi düzenlediği ‘Tralli Travma Rallisi’ Gölbaşı Yerleşkesinde 18 üniversiteden 152 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinliğe Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Genel Sekreter Prof. Dr. Metin Dağdeviren, Genel Sekreter Yardımcısı Öğr. Gör. Serkan Yorgancılar ve Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Bahtiyar Bakır katıldı.

İlk ve acil yardım programında eğitim gören 152 öğrenci hayat kurtarmak için yarıştı. Öğrenciler yarışmada yüksekten düşme, tiraj, araç içi trafik kazası, dar alanda acil yardım, ileri yaşam desteği ve bilgi etapları olmak üzere 9 farklı alanda mücadele etti. Bu etaplarda uzmanların hazırlamış olduğu listeler doğrultusunda hakemler puanlama yaparken, öğrencilerin stresle baş etmesini sağlamak için stres faktörleri de eklendi.

Sağlık Bilimleri MYO Öğretim Görevlisi İsmet Çelebi, travma vakalarında doğru ve hızlı müdahalenin hayat kurtardığını vurgulayarak, “Bugün yarışmaya katılan öğrenciler mezun olduktan sonra ambulanslarda acil hizmet görevlerinde hizmet verecekler. Acil yardım durumlarında hastalarda travma vakalarına sıkça rastlanır. Böyle durumlarda travmaya bağlı vakaların yüzde 50’sini ilk birkaç saat içinde kaybediyoruz. Eğer Ambulansta hızlı ve doğru müdahale edilirse ölüm oranlarında ciddi düşüşler olabiliyor. Burada öğrencilerimiz hem zamanla yarışıyorlar hem de stresi yenmeye çalışıyorlar, onların zaman ve stres faktörünü yenip doğru müdahale yapmalarını istiyoruz, bir çeşit kriz yönetimi diyebiliriz” diye konuştu.

Yarışmaya katılan öğrenciler, parkurun çok eğitici olduğunu ve birçok vakaya müdahale fırsatı bulduklarını dile getirerek, ralliyi düzenleyenlere teşekkür etti.