93 Yıldır Aynı Heyecan Aynı Azimle
27 Kasım 2019 15:46

Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesi ile Eğitim Bilimleri Enstitüsü, 24 Kasım Öğretmenler Gününün 91’inci yıldönümünde bir program düzenledi. Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan’ın ev sahipliğindeki etkinliğe, Ankara Valisi Vasip Şahin, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Yaşar Aydemir, öğretim üyeleri, davetli ve öğrenciler katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Uslan, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Başöğretmenlik payesini kabul ettiği 24 Kasım Öğretmenler Gününün 91’inci yıl dönümünü kutlamak için bir araya geldiklerini söyledi. Öğretmenlerin toplumların harcını oluşturan milli birlik ve beraberliğin inşasında en önemli paya sahip kanaat önderleri olduğunu ifade eden Rektörümüz, Türkiye’nin muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmasında önemli bir rol üstlenen öğretmenlerimizin Anadolu’nun dört bir yanında büyük özveriyle çalışarak çocuklar ve gençlerimizi geleceğe hazırladığını söyledi.

Bilimin öğrenmeyi öğrenip öğretebilme çabasıyla bugünkü düzeyine ulaştığını söyleyen Rektörümüz Uslan, bununla ilgili Fatih Sultan Mehmet örneğini vererek sözlerine şöyle devam etti: “Büyük buluşların, büyük kuramların, büyük düşüncelerin, büyük fetihlerin temelinde büyük tecrübeler ve büyük öğretmenler vardır. Her büyük liderin yetişmesinde güçlü öğretmenler yer almıştır. II. Mehmet ‘Babanın dünyası, üç dille yönetilebilecek dünyaydı ama senin dünyan üç dille yönetilecek bir dünya olmayacaktır’ diyerek Fatih Sultan Mehmet’in ana dile Türkçenin yanı sıra Yunanca, Arapça, Latince, Farsça ve İbraniceyi kusursuz şekilde konuşmasına vesile olan Molla Hüsrev’in yanı sıra Ahmet Paşa, Akşemseddin ve Molla Gürani’nin büyük emekleriyle alınmıştır.”

Rektörümüz, Gazi Üniversitesi olarak Cumhuriyetin temel değerlerine bağlı, öğrenmeyi öğretmeyi ve gelişmeyi temel alarak kendisini yenileyen, çağın ötesinde düşünebilen, nitelikli bireyler yetiştirmenin gururu içerisinde olduklarını söyledi.

Türkiye’nin en köklü eğitim kurumu olmanın verdiği bilinç ve sorumlulukla; bilgi teknolojilerini ve bilgiye erişme yollarını etkin biçimde kullanabilen, uluslararası standartlarda çok yönlü bir eğitim anlayışını benimseyen programlarımızla Gazi’nin öğretmenlerini yetiştirmeye devam edeceklerini ifade eden Rektörümüz Uslan, “Gazi Eğitim Fakültesi bünyesinde 8 bölümde 6 bin 529 öğretmen adayına lisans, Eğitim Bilimleri Enstitümüzde ise 3 bin 52 lisanüstü eğitimi veriyoruz. Gazi Üniversitesi olarak en büyük görevimiz bilgi üretimine katkıda bulunmaktır. Bilgi toplumunu oluşturan unsurların her biri açısından üniversite merkezi bir öneme sahiptir. Bu sorumluluk bilinciyle ülkemizin geleceğe hazırlanmasına katkı yapmak ana düşüncesi etrafında kenetlenerek çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyerek sözlerini bitirdi.

Protokol konuşmalarının ardından Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selma Yel moderatörlüğünde yapılan panele geçildi. Panele İstanbul Üniversitesi Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İrfan Erdoğan ile Öğretmen Tuğba Harmankaya konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Erdoğan, kendisinin de bir Gazili olduğuna değinerek, “Gazili olmak ayrıcalıktır” dedi. Prof. Dr. Erdoğan, bir Gazili olarak Atatürk’ün direktifiyle Mimar Kemaleddin tarafından yapılan bu tarihi binada ilk kez bir konuşma yapmanın gururu ve heyecanını yaşadığını ifade etti. Yeni Cumhuriyete öğretmen yetiştirmek amacıyla kurulan Gazi Üniversitesi ile 24 Kasım Öğretmenler Gününün birbirleriyle bir bütün olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Erdoğan, bu tarihi binada çok önemli idarecilerin eğitim verdiğini ve sayısız eğitimci ve bilim adamı yetiştirildiğine değindi.

Ülkemizin doğuda yer alan çeşitli şehirlerinde görev yapan ve halen sahada öğretmen olarak çalışmaya devam eden Tuğba Harmankaya ise meslek hayatında yaşadığı deneyimleri panele katılanlarla paylaştı.

Samsun’dan Ankara’ya 19 Mayıs 1919’un 100’üncü Yılında Karma Sergisi

Gazi Eğitim Fakültesi ev sahipliğinde, ‘Resim İş Eğitimi Anabilim Dalları Mücadelenin 100’üncü Yılında Kurtuluş Yolu Ankara Buluşması Karma Sergisi’ açılışı gerçekleştirildi. Karma sergiye Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Amasya Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi eserleriyle destek verdi.  Rektörlük binasında Resim Heykel Müzesinde açılışı Ankara Valisi Vasip Şahin ve Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan tarafından gerçekleştirilen karma sergi 7 Aralık 2019 tarihine kadar gezilebilecek.

Ankara Valisi Şahin: Kurtuluş Mücadelesini Anlatan Çok Anlamlı Bir Sergi

Sergi açılışında bir konuşma yapan Ankara Valisi Vasip Şahin, 24 Kasım Öğretmenler Günü münasebetiyle, Kurtuluş mücadelesini anlatan bu serginin çok anlamlı olduğunu söyledi. Vali Vasip Şahin, Rektörümüz Prof. Dr. Uslan ve sergide emeği geçenlere teşekkürlerini iletti. Ankara Valisi Vasip Şahin, zafere giden yolda Ankara’nın mücadelenin merkezi olduğuna değinerek, “19 Mayıs 1919’un 100’üncü yılında Samsun’dan başlayıp Ankara’ya uzanan kurtuluş mücadelesinin anlatıldığı bu serginin öğretmenler gününde açılması bizim için övünç kaynağı olmuştur” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı, ‘Öğretmenler Günü Karma Sergisi’ açılışı ise Resim İş Eğitimi ABD Binası Malik Aksel Sanat Galerisinde gerçekleştirildi.

Başöğretmen Atatürk İçin Koştular

24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında Üniversitemizde ‘Başöğretmen Atatürk Koşusu’ düzenlendi. Rektörlük binası önünde gerçekleşen koşunun başlangıcı Spor Bilimleri Fakültesi önünde son bulurken, 4 kilometrelik yarışa öğrenci ve sporcuların ilgisi büyük oldu. Yarışmanın başlangıç atışını Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan yaptı.