613 Hocalı Şehidi Gazi’de Etkinliklerle Anıldı
27 Şubat 2018 14:44

Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı ve Türk Sanatı Topluluğu’nun düzenlediği ‘Duyulmayan Çığlık Hocalı Uluslararası Resim ve Heykel Yarışması Ödül Töreni ve Sergisi’ 26 Şubat 2018’de Üniversitemiz Mimar Kemaleddin Salonunda düzenlendi.

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan’ın ev sahipliğinde gerçekleşen programa Azerbaycan Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yardımcısı Berhuz Hasanov, Azerbaycan Milletvekili ve Hocalı’nın son valisi Elman Memmedov, AK Parti Adana Milletvekili Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yaşar Aydemir, Gazi Eğitim Fakültesi Resim İş Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alev Çakmakoğlu Kuru, öğretim üyeleri, davetli ve öğrenciler katıldı.

İlk sözü alan Çakmakoğlu Kuru sözlerine “Bugün 26 Şubat… Bugünün adı Hocalı… Sadece bu salonda, Türkiye ya da Azerbaycan’da değil yeryüzünün her coğrafyasında yaşayan Türk’ün aldığı acı nefesidir, titreyerek çarpan kalbidir bugün” diyerek başladı. Programı Türk dünyasının bu ortak acısının insanlığın ortak acısı olması umuduyla düzenlediklerini anlatan Alev Çakmakoğlu Kuru, “26 Şubat 1992 yılında gerçekleşen katliamın acılarını hala hissediyoruz” dedi.

Rektörümüz Uslan: Hocalı’ya adalet istiyoruz

Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan konuşmasına, “25 Şubat’ı 26 Şubat’a bağlayan gecede, iki devlet tek millet kardeş Azerbaycan toprağı Hocalı’da uluslararası hukuk ilkeleri ayaklar altına alınarak Ermenilerce gerçekleştirilen katliam unutulmayacak bir insanlık ayıbı ve kara bir leke olarak tarih sayfalarına yazılmıştır” diyerek başladı. Rektör Prof. Dr. Uslan, insanlıktan nasibini almamış Ermeni güçleri tarafından 613 kişinin hunharca katledildiğini anımsattı.

Bu katliamın üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen Ermeni işgalinin halen sona ermediğini ve adaletin gerçekleşmediğini anımsatan Prof. Dr. Uslan, “613 şehidimizin 63’ü bebek ve çocuk, 106’sı kadın, 70’i yaşlıdır. 25 çocuğumuzun hem annesi hem babası şehit olmuştur. 130 çocuğumuzun ya annesi ya da babası şehit olmuştur. 150 kardeşimiz halen kayıptır. Gazi Üniversitesi her yıl olduğu gibi 613 Hocalı şehidini unutmayarak yine Azerbaycanlı kardeşlerimizin acılarına ortak olmaya çalışıyor. İşgal edilen topraklarda evlerine dönmeyi bekleyen 1 milyon kişinin yanındayız. Her yıl düzenlediğimiz bilimsel ve sanatsal faaliyetlerle Hocalı katliamını kınıyor ve Hocalı’ya adalet istiyoruz” şeklinde sözlerini tamamladı.

Hazar İbrahim: Gazi Üniversitesine teşekkür ediyorum

Hazar İbrahim birkaç ay önce Ankara büyükelçisi olarak göreve geldiğini ve ilk olarak Gazi Üniversitesine ziyarette bulunduğunu belirterek, “Gazi Üniversitesinin Türkçülüğünü ve Türk ruhuna saygısını bildiğim için ilk ziyaret ettiğim kurum burası olmuştur” dedi. Hazar İbrahim, Rektörümüz Prof. Dr. İbrahim Uslan’a ve etkinliğin düzenlenmesine emeği geçenlere teşekkür etti.

Hocalı katliamı sırasında vali olarak görev yapan ve 26 Şubat 1992 gecesi ailesini katliam sırasında kaybeden Azerbaycan Milletvekili Memmedov ise Hocalı’da insalık suçu işlendiğini söyledi. Memmedov aradan geçen 26 yıla rağmen halen suçluların cezalandırılmadığına dikkati çekti.

Konuşmaların ardından yarışmada dereceye girenlere ödülleri verildi. ‘Duyulmayan Çığlık Hocalı Uluslararası Resim ve Heykel Sergisinin’ açılışının ardından program sona erdi.