“Türk Resminde Değişme ve Yenileşme” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
13 Nisan 2021 | 17:04

Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesinin düzenlediği Salı Konferanslarının 11’incisi çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Konferansta, Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Elmas,  “Türk Resminde Değişme ve Yenileşme” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü Gazi Eğitim Fakültesi Arş. Gör. Elif Demir’in yaptığı konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın yanı sıra Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Mezunu ve mensubu olmaktan gurur duyduğum Gazi Eğitim Fakültesi salı konferanslarının 11’incisini gerçekleştiriyor. Üniversitemizin öncü fakültesi Gazi Eğitim olduğu için diğer fakültelerimize de öncülük ediyor. Bu vesile ile programın gerçekleşmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 Rektörümüzden sonra söz alan Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Elmas ise, “Mezunu olmaktan gurur duyduğum Gazi Üniversitesinde böylesine bir konferansta ikinci defa bulunuyorum” dedi.  Türk resmini genel olarak herkese anlatmaya çalışacağını dile getiren Elmas, yaklaşık 2 bin 500 yıllık bir süreci anlatmaya çalışacağını dile getirdi.

Konuşmasına kültürün tanımı yaparak başlayan Prof. Dr. Hüseyin Elmas, şunları aktardı: “Kültür, bir milletin geçmişten günümüze oluşturduğu her türlü maddi ve manevi değerlerdir. Kültürlerde insanlar gibi doğar, büyür, gelişir ve ölür. Hiçbir kültür diğer kültürlerden etkilenmeden salt kendi değerleri içerisinde varlık bulmaz. İster istemez başka kültürlerden etkilenip alış-verişte bulunurlar.”

Türklerin geçmişinde iki ana kültür değişimi olduğu bilgisini veren Prof. Dr. Elmas, “Bunların ilki, İslam dininin kabulüyle gerçekleşmiştir. İkincisi ise, Osmanlının 1699 Karlofça ve 1718 Pasarofça antlaşmalarından sonra Batı karşısındaki ilk yenilgisini almasıyla başlar” diye konuştu.  

Prof. Dr. Hüseyin Elmas, konuşmasını şöyle tamamladı: “Değişme, bir zaman dilimi içerisindeki değişikliklerin bütünüdür. Yenileşme ise, önceden planlanmış belir bir değişmedir. Rastlantıdan çok istenmiş ve planlanmış bir harekettir. Değişmenin kendiliğindenliğine karşın yenileşmenin bir amacı ve planı vardır. Türk toplumu, biri geçmişte tamamlanmış, diğeri ise hala süren iki büyük değişim ve yenileşme süreci yaşamıştır.”

background image