“Mimar Sinan’ı Tezkireler Üzerinden Anlamak” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
13 Nisan 2021 | 17:06

Üniversitemiz Mimarlık Fakültesi, Mimar Sinan Haftası Etkinlikleri kapsamında ‘Mimar Sinan’ı Anlamak” başlığı altında bir dizi etkinlik düzenledi. Çevrim içi olarak 12-16 Nisan tarihleri arasında yapılan etkinliklerin ilk gününde, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Aydın “Mimar Sinan’ı Tezkireler Üzerinden Anlamak” adlı bir sunum gerçekleştirdi. Programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Prof. Dr. Bekir Buluç, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nakış Karamağaralı, Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sare Sahil, öğretim üyeleri, konuklar ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “16. yüzyıla ait kaynaklar Mimar Sinan’ın Kayseri’de dünyaya geldiğini ortaya koymaktadır. Mimar Sinan, Osmanlı İmparatorluğunun her anlamda en güçlü olduğu zamanlarda devletin yapı ve imar planlarını yürütmüştür” dedi.

Mimar Sinan’ın sayısız kıymetli eser verdiğini dile getiren Rektörümüz Musa Yıldız, Mimar Sinan’ın diğer mimarların eğitimlerinden de sorumlu olduğunu ifade etti.  Mimar Sinan’ın İstanbul dışında yapılan birçok yapının inşasını koordine ettiğini de anlatan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Mimar Sinan’ın birçok askeri sefere katıldığını kaydetti.

Rektörümüz Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “Mimar Sinan katıldığı askeri seferler sayesinde birçok önemli şehri görmüş ve önemli eserleri gözlemleme şansı yakalamıştır. Sinan bir Rönesans çağı mimarıdır. Avrupa’nın Rönesans mimarisini de çok yakından takip etmiştir. Mimar Sinan gerçek bir dehadır. Mimar Sinan verdiği eserleri, dehası ve yaptıklarıyla dünyanın en ünlü yapı sanatçılarıyla birlikte adını tarihe gururla yazdırmıştır. Mimar Sinan haftası dolayısıyla üniversitemiz vizyonuna yakışan bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”

Açılışta söz alan Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nakış Karamağaralı ise, “Üniversitemizin kuruluşunun 95. yılı dolayısıyla gerçekleştirilen etkinliğimize hoş geldiniz. Mimarlık Fakültesi olarak çok kısa sayılabilecek bir sürede, yoğun bir çalışma ile bu programı hazırladık” dedi.

Mimarlık Fakültesi Dekan Prof. Dr. Nakış Karamağaralı konuşmasını şöyle tamamladı: “Her yıl 9 Nisanı içine alan hafta Mimar Sinan haftası olarak kutlanmaktadır. Mimar Sinan; Türk Uygarlığının oluşturulup, geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynamış ve tarihe adını altın harflerle yazdırmıştır. Mimari kimlik milletleri, toplamları, kültürleri yansıtır. Mimar Sinan’ı sadece sahip olduğu deha ile değil aynı zamanda onu var eden ortamla değerlendirmek gerekir. Mimar Sinan, ölümüne kadar birçok eser vermiştir. Türk şehirciliğinin gelişmesine önemli katkılar yapmıştır. Mimar Sinan, kendinden önceki eserleri incelemiş ve kendi üslubunu yaratmayı başarmıştır. Bu programın ortaya çıkmasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Açılışta son sözü alan Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sare Sahil, “Mimarlık Fakültesi olarak gerçekleştirdiğimizi etkinlik çok önemli çünkü Mimar Sinan’ı anlamak özümüzü anlamak demektir” dedi.

Mimarlık Fakültesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sare Sahil, konuşmasını şöyle noktaladı: “Mimar Sinan, Osmanlı İmparatorluğu’nun en üstün seviyede olduğu zamanlarda ortaya koyduğu şaheserleriyle bütün dünyaya örnek olmuştur. Bütün dünya Osmanlı İmparatorluğu’nu ve Mimar Sinan’ı gıpta ile izlemiştir. Mimar Sinan Kayseri’de dünyaya gelmiştir. Mimar Sinan katıldığı seferlerde büyük başarılar göstermiştir. Mimar Sinan, mimarlık alalına giren bütün disiplinlere çok hâkimdi. Programın gerçekleşmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.”

Açılış konuşmalarının ardından Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Önder Aydın, “Mimar Sinan’ı Tezkireler Üzerinden Anlamak” adlı sunumu gerçekleştirdi. Program soru-cevap bölümüyle sona erdi.

background image