“Köklerimizin İzinde” Konferans Serisi Başladı
27 Şubat 2021 | 11:07

Üniversitemiz Rektörlüğü ve Üniversitemiz Türkçe Öğrenim, Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin (TÖMER) düzenlediği "Köklerimizin İzinde" konferans serisinin ilkinde Mağcan Cumabay ele alındı. Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı ve Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu  Dr. Öğr. Üyesi Yakup Ömeroğlu, Mağcan Cumabay hakkında bilgiler verdi.

Program Kazakistan Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Bauyrzhan Zhakyp’ın selamlama konuşmasıyla başladı. Bauyrzhan Zhakyp’ın samimi  konuşmasının ardından, Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın açılış konuşmasına geçildi. "Köklerimizin İzinde" adlı yeni bir program başlattıklarını söyleyen Prof. Dr. Musa Yıldız, bu konferans serisi kapsamında her ay Türk dünyasının önemli şahsiyetlerinin, alanında uzman kişiler tarafından tanıtılacağını belirtti. "Atatürk’ün 'İstikbal göklerdedir' dediği gibi, İstikbal göklerde ve aynı zamanda köklerdedir" diyen Rektör Yıldız, gelebilecek her türlü küresel dalgaya daha güçlü bir şekilde karşı  yolunun, kökleri sağlamlaştırmaktan geçtiğini vurguladı.

Dr. Yakup Ömeroğlu’ndan da bahseden Prof. Dr. Musa Yıldız, Dr. Ömeroğlu’nun Türk dünyasından önemli şahsiyetlerin eserlerini, kurduğu Avrasya Yazarlar Birliği marifetiyle Türkçeye aktartarak, tanıttığını söyledi. Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, Dr. Ömeroğlu’nun çıkardığı “Kardeş Kalemler” dergisinin de Türkistan coğrafyasının insanını ve Anadolu insanını birleştirdiğini ifade etti.

Mağcan Cumabay’ın Türk dünyasında önemli bir şahsiyet olduğuna değinen Prof. Dr. Musa Yıldız, Anadolu’da kurtuluş mücadelesi verilirken Cumabay’ın Türkistan’da yaşayanların dişinden tırnağından artırarak biriktirdikleri paraları  Anadolu’ya ulaştırdığını belirti. Rektör Yıldız, hayatı boyunca Türklük davası uğruna, Türk birliği için mücadele veren Mağcan Cumabay’ın kurşuna dizilerek şehit edildiğini, Anadolu insanı olarak ona çok şey borçlu olduğumuzu ifade etti.

Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, sözlerini Mağcan Cumabay’ın “Alıstaki Bavırıma/Uzaktaki Kardeşime” adlı şiirinin ilk dörtlüğü ile son verdi:

"Uzakta ağır azap çeken kardeşim

Solmuş laleler gibi kuruyan kardeşim

Etrafını sarmış düşman ortasında

Göl gibi gözyaşı döken kardeşim"

Prof. Dr. Musa Yıldız'ın açılış konuşmasının ardından, Dr. Yakup Ömeroğlu'nun Mağcan Cumabay hakkındaki konferansına geçildi. "Köklerimizin İzinde" konferans serisinin düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduğunu belirten Ömeroğlu, bu konferansların ilkinin Mağcan Cumabay'la ilgili olmasının oldukça anlamlı olduğunu belirtti. Dr. Yakup Ömeroğlu, "Köklerimizin İzinde" konferans serisinin düzenlenmesinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız'a teşekkür etti.

Mağcan Cumabay'ın Kazak şiirinin kurucu şairlerinden birisi olduğunu söyleyen Dr. Ömeroğlu, Mağcan Cumabay'ın aynı zamanda Kazak milli hareketi için de büyük önem taşıdığını belirtti. Mağcan Cumabay'ın çok genç yaşta,  büyük şiirler yazan bir şair olduğunu anlatan Dr. Ömeroğlu, Cumabay'ın şiirleriyle beraber bir harekete ruh verdiğini de ifade etti. Dünyada ilk Mağcan büstünün Ankara'da dikildiğini anlatan Dr. Yakup Ömeroğlu, Anadolu halkının bu şekilde Mağcan Cumabay'a olan borcunu ödediğini söyledi.

 

Haberin ingilizce metnini okumak için tıklayınız.

background image