“Bilim ve Bilim Öğretimi İş Birliği ile Yeni Ufuklara” Konferansı Düzenlendi
25 Mart 2021 | 09:33

Üniversitemiz Gazi Eğitim Fakültesinin düzenlediği bilim konferanslarının beşincisinde “Bilim ve Bilim Öğretimi İş Birliği ile Yeni Ufuklara” başlıklı konu ele alındı. Çevrim içi olarak gerçekleştirilen konferansa Bilkent Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alipaşa Ayas konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğe Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Gazi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mahmut Selvi, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı. Prof. Dr. Yıldız, Prof. Dr. Alipaşa Ayas’ın önemli bir bilim insanı olduğunu belirtti ve programa katıldığı için kendisine  teşekkür etti. Rektörümüz, Gazi Üniversitesinin 95’inci yılı kapsamında yapılan etkinliklerin devam edeceğini sözlerine ekledi.

Prof. Dr. Ayas, sunumuna bilim ve bilimsel bilginin tanımını yaparak başladı. Ardından bilimin tarihsel serüveni hakkında kısa bilgiler veren Prof. Ayas, İslam dünyasının bilimle uğraştığı 6-12’nci yüzyıllar arasında Hristiyan dünyasının büyü, simya ve astroloji ile meşgul olduğunu anlattı. 14’üncü yüzyılda matbaanın icadıyla Arapça eserlerin Latinceye çevrildiğini anlatan Prof. Dr. Ayas, İslam dünyasındaki bilgi birikiminden Batılıların yararlanmaya başladığını söyledi. Prof. Dr. Ayas, bilimin Doğu uygarlığından Batı uygarlığına doğru yol almasıyla birlikte 1200’lü yılların başlarında Oxford, Paris ve Napoli gibi üniversitelerin kurulduğunu söyledi.

Prof. Dr. Ayas’ın sunumunun ardından konferans soru-cevap kısmıyla sona erdi.

 

background image