''İyi ve Kötü Örnekleriyle Virüslere Güncel Bakış'' Adlı Etkinlik Yapıldı
10 Nisan 2021 | 10:24

 

Üniversitemiz Fen Fakültesi tarafından düzenlenen bilim söyleşilerinin dördüncüsü olan “İyi ve Kötü Örnekleriyle Virüslere Güncel Bakış” adlı etkinlik çevrim içi olarak gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Fen Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Belma Aslım’ın yaptığı konferansta, konuşmacı olarak Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zihni Demirbağ yer aldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Kıyak, “Virüsler son bir yıldır özellikle Covid-19’dan dolayı hayatımızda. Herkes virüslerin ekosistemdeki rolleriyle ilgili olarak bilgi sahibi oldu” dedi.

Prof. Dr. Zihni Demirbağ’ın virüsler hakkında çok derin bilgiye sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Kıyak, “İnsanoğlu yaklaşık 130 yıldır virüslerin ekosistemde var olduğundan haberdar. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren çok sayıda virüs tespit edildi. Şimdiye kadar tanımlanan virüs sayısı yaklaşık olarak 6 bin civarında” diye konuştu.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zihni Demirbağ ise, “Gazi Üniversitesi bünyesinde yapılan bir etkinliğe katıldığım zaman kendimi evimde gibi hissediyorum ve burada olmaktan büyük bir onur duyuyorum” dedi. Konuşmasında bütün canlıların hücrelerden oluştuğu bilgisini veren Demirbağ, “Tek hücreli organizmalar olduğu gibi çok hücreli organizmalar da bulunmaktadır. Bir insanda yüz trilyon civarında hücre olduğu söylenir ve bu hücreler farklı şekillerde vücudumuzu oluştururlar” diye konuştu.

Prof. Dr. Demirbağ, şöyle devam etti: “Virüsler hücre içi zorunlu parazitlerdir. Hücrenin içine girip hayatlarını orada devam ettirirler. Yoksa dışarıda hayatlarını sürdüremezler. Kâinatta bulunan hücre çeşitliliğini göz önünde bulundurduğumuz zaman hemen hemen her hücrenin bir virüsünün olma ihtimali var. O nedenle tüm canlı formlarının toplamından daha fazla virüs çeşitliliği olduğu düşünülmektedir. Ancak bizler sadece fark edebildiklerimizi konuşuyoruz.”

Program, soru-cevap ile sona erdi.

background image